Oktober

Vogelkalender Walcheren
Oktober is op vogelgebied absoluut één van de spannendste maanden van het jaar. Maar waar op Walcheren je gaat vogels kijken, hangt uiteraard weer af van weer en wind.

Zeetrek

Wanneer de wind westelijk of (nog beter) noordwestelijk is en tenminste 5 Bft, geldt feitelijk hetzelfde als in september: als de wiedeweerga naar de zeedijk van Westkapelle! De beste dagen voor pijlstormvogels zijn normaal gesproken al wel achter de rug, maar in tegenstelling tot de afgelopen jaren hadden we in september geen topaantallen dit jaar. We hebben ook nog maar relatief weinig Vaal Stormvogeltjes gehad. Oktober kan qua zeetrek fantastisch zijn. Vorig jaar hadden we bijvoorbeeld twee fantastische topdagen:

Grote Jager

Grote Jager (Mario Aspeslagh)

Kleine Jager

Kleine Jager (Thomas Luiten)

Rotganzen

Rotgans (Corstiaan Beeke)

Zeedijk

Met wat minder wind kan de zeedijk zelf ook best leuk zijn. Wat zangvogels betreft bijvoorbeeld, kun je er behalve wat Tapuiten en Oeverpiepers ook zomaar een groepje Sneeuwgorzen, Strandleeuwerik of een IJsgors tegenkomen.

Tapuit

Tapuit (Corstiaan Beeke)

Sneeuwgors

Sneeuwgors (Corstiaan Beeke)

IJsgors

IJsgors (Corstiaan Beeke)

Op het basalt onderaan de dijk wil weleens een Smelleken zitten, maar daar ploffen ook weleens onverwachts andere soorten neer. Zo kan ik me nog wel een Houtsnip en een Ransuil herinneren, maar zat er eind september ook opeens een Morinelplevier. Uiteraard kun je je lol op met het bekijken van de soms honderden meeuwen onderaan de dijk. Een wat meer geoefend oog pikt er soms een Geelpootmeeuw of Pontische Meeuw uit. Kijk op en zeker ook na dagen met stevige (westen- of noordwesten)wind ook in de branding. Daar kan zomaar een Rosse Franjepoot foerageren. En hoewel ze dat zelden doen, kunnen ze ook op het basalt staan (zie foto).

Rosse Franjepoot

Rosse Franjepoot (Corstiaan Beeke)

Rosse Franjepoot

Rosse Franjepoot (Corstiaan Beeke)

Pontische Meeuw

Pontische Meeuw (Thomas Luiten)

Geelpootmeeuw

Geelpootmeeuw (Thomas Luiten)

Ransuil

Ransuil (Pim Wolf)

Smelleken

Smelleken (Corstiaan Beeke)

Landtrek

Op dagen met een zwakke tot stevige wind (3-5 Bft) uit oost, zuidoost of zuid maak je goede kans op leuke trek van met name zangvogels en roofvogels. De beste plek om iets van deze najaarstrek mee te pikken is telpost de Nolledijk. Van veel soorten valt de piek van de najaarstrek in oktober. Even kijken bij de resultaten in voorgaande jaren op www.trektellen.nl (telpost De Nolle) en je weet zo ongeveer wat je kunt verwachten. Op echt goede dagen zijn er vaak meerdere mensen, zeker in de ochtenduren. Een alternatief is een paar uurtjes posten bij het opslagterrein van Westkapelle.

Sperwer

Sperwer (Thomas Luiten)

Blauwe Kiekendief

Blauwe Kiekendief (Corstiaan Beeke)

Buizerd

Buizerd (Thomas Luiten)

Rode Wouw

Rode Wouw (Corstiaan Beeke)

Ringmussen

Ringmus (Thomas Luiten)

Kruisbekken

Kruisbek (Thomas Luiten)

Topmaand voor dwaalgasten: zoeken dus!

Met oktober 2011 nog vers in ons geheugen, weten we dat goed je ogen open houden en vaak buiten zijn in oktober nog meer dan in andere maanden hele leuke soorten kan opleveren. Of zijn die twee nieuwe Walcherensoorten (Amerikaanse Smient en Kleine Klapekster alweer vergeten? In een tamelijk recent verleden werden op Walcheren superdwaalgasten als Westelijke Orpheusgrasmus en Roodoogvireo ontdekt. Als je deze maand in de omgeving Westkapelle op pad gaat, kun je genieten van soms grote aantallen ‘gewone’ soorten, maar je maakt ook kans op schaarsere soorten als Klapekster, Bladkoning, of misschien zelfs wel een jonge Roze Spreeuw.

Klapekster

Klapekster (Corstiaan Beeke)

Bladkoning

Bladkoning (Corstiaan Beeke)

De volgende plekken in en om Westkapelle hebben in het verleden bewezen goede kansen te bieden: camping Moens, de ruigte ten zuiden van het Vroonbos, de manege van Westkapelle, de bosjes van Dominicus (tegen de zeedijk aan), de begraafplaats en de aangrenzende camping, opslagterrein Erika en het puinpad ten zuiden daarvan. Heel hoog op het verlanglijstje van veel Walcherse vogelaars staan soorten als Blauwstaart of Izabelklauwier (tegenwoordig gesplitst in Turkestaanse en Daurische Klauwier). Persoonlijk zou ik ook al dik tevreden zijn met een Bosgors aan de grond of een Baardgrasmus in de bosjes op de resten van Camping Moens. Houd ook de Tapuiten in de gaten: hoe later in het najaar, hoe groter de kans op een Woestijntapuit of Izabeltapuit. Denk anders nog even terug aan de Bonte Tapuit die op 25 oktober 2010 plotseling bij Westkapelle zat!

Bonte Tapuit

Bonte Tapuit (Corstiaan Beeke)

Tenslotte: veel van de zeldzame soorten in de omgeving van Westkapelle zijn gezien. Dat komt natuurlijk omdat Westkapelle een geweldige plek is, maar ook omdat er vooral in die omgeving gevogeld wordt. Een Bruine Klauwier kan ook prima in de duinen bij Oranjezon zitten en een Aziatische Roodborsttapuit in de bosjes aan de binnenzijde van (het Walcherse deel van) de Veerse Dam…