Er verblijven een aantal long-stayers op Walcheren die ook deze week werden gemeld, sommige bijna dagelijks. Dit betreft een vrouw Nonnetje in het Noordervroon, twee Toppers in de Veerse Kreken, een IJsduiker en Roodhalsfuut op van de Westkapelse kreek , een IJsduiker, een Parelduiker en maximaal vier Kuifduikers langs de Veerse Dam en drie Kleine Strandlopers in het Zandvoortweggebied. De vijf Casarca’s van Welzinge doken op 28 feb op in een weiland bij Reijershove, Middelburg (GT). Verder waren er de volgende waarnemingen van schaarse/zeldzame soorten.

Op 23 feb zwom een Grote Zee-eend op het Veerse Meer langs de Veerse Dam (CB). Van 25 t/m 28 feb werd dagelijks een Roerdomp gezien in de rietvelden langs de A58 bij afslag Middelburg (div.). Eerder werd de vogel daar al gemeld op 17 jan en 17 feb. Er waren zes waarnemingen van Grote Zilverreigers.

Roerdomp, Middelburg,CB

Roerdomp, A58 – Middelburg, 26 februari 2016. Foto’s: Corstiaan Beeke.

Een vrouw Blauwe Kiekendief jaagde op 25 feb boven de Veerse Kreken (CB). Opmerkelijk was de vroege verschijning van een Kleine Plevier op 26 feb langs de Zandvoortweg (AvG e.a.): de eerste ‘echte’ zomergast uit Afrika. Normaliter verschijnt de eerste op Walcheren pas rond 10 maart. Het is de vroegste (gedocumenteerde) waarneming van een Kleine Plevier in Nederland ooit. De vogel bleef daar tot in elk geval de 28e. Pontische Meeuwen stonden op 22 feb (MG), 23 feb (TL) en 26 feb (JW, CB, PW) in het Noordervroon.

Kleine Plevier Zandvoortweg 26 feb 2016 PW

Kleine Plevier, Zandvoortweg – Middelburg, 26 februari 2016. Foto: Pim Wolf.

Op 26 feb werd de Steenuil van Nieuw- en Sint Joosland gezien, loerend vanuit de nestkast (CB). Langs de Zandvoortweg verbleef nog steeds een Waterpieper (25 feb, AvG). Na een eerdere melding op 20 feb (JG) werd op drie dagen een Klapekster gezien in het gebied tussen Dishoek en Klein-Valkenisse. De vogel wordt vooral gezien in de omgeving van de Zuidweg.

Appelvinken werden gemeld op de Haringvreter op 24 feb (ST), in Buiten de Veste, Veere, op 26 feb (CB) en bij Duinbeek, Oostkapelle, op 24 feb (4 ex, MB). Op laatstgenoemde locatie waren in het vorige voorjaar ook meerdere meldingen, wellicht wordt er gebroed.

Waarnemers: Corstiaan Beeke (CB), Matthijs Broere (MB), Arjen van Gilst (AvG), Jan Goedbloed (JG), Marc Goedbloed (MG), Thomas Luiten (TL), Sander Terlouw (ST), Gerard Troost (GT), Jaco Walhout (JW), Pim Wolf (PW) en anderen.

Velduil, Ritthem, 27 feb 2016 Thomas Luiten (795px)

Velduil, Ritthem, 27 februari 2016. Foto: Thomas Luiten.