Een Grote Zee-eend vloog op 6 nov zuidwaarts langs de zeedijk van Westkapelle (TL). Op 7 nov stond een Grote Zilverreiger langs het Veerse Meer bij de Veerse sluizen (DH). In Oranjezon verbleef deze week een Ruigpootbuizerd: de vogel werd er gemeld (en gefotografeerd) op 6 nov (Richard de Jonckheere) en op 8 nov (WH). Er waren zeven waarnemingen van Blauwe Kiekendieven, waaronder die van een adult mannetje over Westkapelle op 2 nov (TL). Tussen enkele duizenden meeuwen verbleven op 6 nov in het Vroon op de zeedijk van Westkapelle niet minder dan 17 Pontische en 35 Geelpootmeeuwen (PW e.a.).

Pontische Meeuw, 1e-kj, Westkapelle, 6nov2015 TL

Pontische Meeuw (eerste kalenderjaar), zeedijk – Westkapelle, 6 november 2015. Foto: Thomas Luiten.

Pontische Meeuw, Westkapelle, 6 nov 2015, JW

In Polen geringde Pontische Meeuw (derde kalenderjaar), zeedijk – Westkapelle, 6 november 2015. Foto: Jaco Walhout.

Bokjes zijn weer teruggekeerd op het schor in de Sloehaven: op 7 nov werden hier acht ex opgestoten (PR, MPe). Op 4 nov werd er eentje gezien bij Schellach, Middelburg (PR). Adult winterkleed Zwartkopmeeuwen werden gemeld in het Nollebos op 4 nov (zelfde vogel is in winter 2014/2015, MK) en langs de Stenen Kruisweg op 6 nov (RS). Velduilen verschenen op de volgende plaatsen: in het Noordervroon op 2 nov (TL), langs de Zandvoortweg op 3 nov (CB), langs de zeedijk van Westkapelle op 4 nov (CO, PdP) en in de Sloehaven op 7 nov (PR, MPe). De eerste Strandleeuwerik van dit najaar vloog op 3 nov over het strand van Oranjezon (MK). Misschien wel de laatste Boerenzwaluw van dit jaar vloog op 8 nov over opslagterrein Erika (MP, TL).

Velduil, Wkap 4 nov 2015, PdPoorter

Velduil, zeedijk – Westkapelle, 4 november 2015. Foto: Piet de Poorter.

Velduil, Zandvoortse 3 nov 2015 CB

Velduil, Zandvoortweg, 3 november 2015. Foto: Corstiaan Beeke.

Waterpiepers pleisterden bij de manege van Westkapelle op 2 nov (TL), langs de Zandvoortweg op 4 nov (JW, TL) en in het Noordervroon op 6 nov (JW). Twee Tapuiten waren op 4 nov nog aanwezig op de Westkapelse zeedijk (div.). Bijzonder waren drie Witkopstaartmezen (A.c. caudatus) die op 2 nov in een groepje Staartmezen langs het opslagterrein Erika trokken (MK).  Zes Baardmannetjes waren op 2 nov kort ter plaatse in het Noordervroon, Westkapelle (TL). Appelvinken werden opgemerkt op de begraafplaats van Westkapelle op 2 nov (TL) en bij Buiten de Veste, Veere, op 4 nov (MK) en 5 nov (Wouter den Boer). Een Europese Kanarie trok op 8 nov naar noord over het Puinpad bij Westkapelle (TL), waar die dag ook een Noordse Goudvink (P.p. pyrrhula, herkenbaar aan de roep) werd gezien (TL).

Goudhaan, zeedijk Wesktapelle, 4 nov 2015, Corine Oste

Goudhaantje, zeedijk – Westkapelle, 4 november 2015. Foto: Corine Osté.

Waarnemers: Corstiaan Beeke (CB), Wouter den Boer, Winant Halfwerk (WH), Dini Helmers (DH), Richard de Jonckheere, Marcel Klootwijk (MK), Thomas Luiten (TL), Corine Osté (CO), Mayro Pattikawa (MP), Marten Peene (MPe), Piet de Poorter (PdP), Peter Roelse (PR), Rob Sponselee (RS), Jaco Walhout (JW), Pim Wolf (PW).