Het rustige nazomerweer van de eerste week van september zette ook deze week door. De wind was veelal zwak tot matig van kracht en waaide uit oost tot noordoost. Veel ochtenden startten met nevel en mist; ’s middags kwam de zon er vaak goed bij en liep de temperatuur op tot ongeveer 20 graden Celcius.

Ook op vogelgebied was het tamelijk rustig. Zoals gebruikelijk voor deze tijd van het jaar herbergden de bosjes en weitjes rondom Westkapelle kleine aantallen Bonte en Grauwe Vliegenvangers, Gekraagde Roodstaarten, Tapuiten, Paapjes en Vuurgoudhaantjes. Vooral in het begin van de week waren de bosjes in de duinstrook gevuld met Zwartkoppen; langs het Puinpad werden op 8 sept een voorzichtige 120 ex geteld (TL). Vrijwel dagelijks verbleven enkele Kleine Strandlopers (max. vier) in het Noordervroon bij Westkapelle.

krooneend-beekhoekspolder

Krooneend in eclipskleed, Beekhoekspolder Vrouwenpolder, 10 sep 2014. Foto: Mario Aspeslagh

Vanaf 10 sept (tot en met in elk geval 13 sept) verbleef een mannetje Krooneend in eclipskleed in de Beekshoekpolder bij Vrouwenpolder (JW e.a.). Het eerste Smelleken jakkerde op 10 sept langs Klein Valkenisse, waar die ochtend ook een groepje van drie Ortolanen langs vloog (AvG). Alweer de derde Grauwe Franjepoot van dit najaar, opnieuw een juveniel, zwom vanaf 11 sept in het Noordervroon (PW e.a.). Die dag was een Kleine Bonte Specht kort ter plaatse langs het Puinpad (PW) en scharrelde een Fluiter in de bomen op de begraafplaats van Westkapelle (RS). Langs de Duinweg in Oostkapelle werd op 12 sept een roepende Boomklever gemeld (Jolanda Wannet). Arjen van Gilst zag op 14 sept een Bijeneter in zuidoostelijke richting langs de duinen van Klein Valkenisse vliegen; de eerste septemberwaarneming voor Walcheren.

Grauwe-Franjepoot-Westkapelle-12092014-Piet-de-Poorter

Grauwe Franjepoot, Noordervroon, Westkapelle, 12 sep 2014. Foto: Piet de Poorter

Andere vermeldenswaardige waarnemingen deze week zijn die van Purperreigers overtrekkend over Middelburg op 10 sept (MA) en ter plaatse in de West-Rapenburgsche Sprink bij Aagtekerke op 14 sept (PM), een Temmincks Strandloper in de Domburgsche Watergang bij de Groeneweg, Aagtekerke op 14 sept (CB) en een Velduil en Kleine Bonte Specht bij Westhove, Oostkapelle, op 14 sept (ES).

Waarnemers:
Arjen van Gilst (AvG), Corstiaan Beeke (CB), Erik Sanders (ES), Jaco Walhout (JW), Mario Aspeslagh (MA), Peter Meininger (PM), Pim Wolf (PW), Thomas Luiten (TL) en Rob Sponselee (RS).

 

Share