Op 31 aug foerageerde een 1kj Kuifaalscholver voor het zuidelijke deel van de zeedijk van Westkapelle (PW). Een andere 1kj werd op 2 sept gezien in het Sloegebied (Roland-Jan Buijs). Naar zuidwest trekkende Purperreigers werden op 31 aug opgemerkt bij Nieuw en Sint Joosland (2 ex, RS), over de Mortiere, Middelburg (3 ex, MP) en over Schellach (2 ex, PR). Een Grote Zilverreiger vloog op 2 sept over de N57 ter hoogte van Sint Laurens (TK). Op 6 sept stond er eentje in het Noordervroon (Frank Regeer).

Kanoet - Westkapelle - 04092015 - Piet de Poorter

Kanoet, Westkapelle, 4 september 2015. Foto: Piet de Poorter.

Een Smelleken vloog op 1 sept hoog en hard naar zuidwest over de zeedijk van Westkapelle (KdR). Op 5 sept flapte een Visarend naar zuidoost over Ter Hooge, Middelburg (MK). Een adulte Morinelplevier was op 31 aug en 1 sept nog aanwezig tussen enkele honderden Goudplevieren op de inmiddels bekende akker langs de Hollandseweg, Meliskerke (PW, TL). De eerste juveniele Morinelplevier van dit jaar werd in de middag van 4 sept ontdekt op een akker langs de Rapenburgseweg, Aagtekerke (Griet Nijs).

Morinelplevier 4 - Rapenburgseweg Aagtekerke - 04092015 - Corstiaan Beeke

Juveniele Morinelplevier, Rapenburgseweg – Aagtekerke, 4 september 2015. Foto: Corstiaan Beeke.

In het Noordervroon en op de zeedijk stonden dagelijks wel Geelpootmeeuwen, met een maximum van 9 ex op 3 sept (PW). Ook werden er op diverse dagen in totaal minstens vier verschillende Pontische Meeuwen gezien. Leuk waren waarnemingen een in Oekraïne geringde 1kj Pontische Meeuw op 2 sept (Roland-Jan Buijs) en een in Zwitserland geringde 1kj Geelpootmeeuw op 3 sept (PW).

Noordse Stern - zeedijk Westkapelle - 06092015 - Paul van Tuil

Noordse Stern, zeedijk Westkapelle, 6 september 2015. Foto: Paul van Tuil.

Grote Jagers vlogen langs Westkapelle op 2 sept (Gerald Driessens) en 4 sept (2 ex, Griet Nijs / TL). Op die laatste datum passeerden hier bovendien een Grauwe Pijlstormvogel (PW, TL) en twee Noordse Pijlstormvogels (Griet Nijs, PW). Het was slechts een aanloop naar twee dagen met voor het eerst dit najaar ‘goede’ zeewind. Op 5 sept bleek een lange zit lonend (CB, JK, PW, TL e.a.). In de ochtend was het met NW 4 nog erg rustig, maar in de loop van de middag trok de wind aan tot NNW 5-6. Het resulteerde in een mooie telling, met onder meer 29 Noordse Stormvogels, 9 Grauwe Pijlstormvogels, 2 Noordse Pijlstormvogels, 4 Grote Jagers, 3 Middelste Jagers, 29 Kleine Jagers, 4 Kleinste Jagers en een Zeekoet. Het gehoopte Vaal Stormvogeltje bleef uit, maar even na 17.00u vloog er wel een nog veel dikkere krent langs het Kiekuus in de vorm van een heus Stormvogeltje! Dit beestje liet zich anderhalve minuut lang goed zien aan de aanwezige vogelaars. De laatste keer dat deze soort op Westkapelle werd gezien was al weer vier jaar geleden!

trektellers op Westkapelle - 05092015 - Tirzah Brusse

Trektellers op Westkapelle, 5 september 2015. Foto: Tirzah Brusse.

De verwachtingen waren de volgende morgen weer hooggespannen. De wind was in de ochtend van 6 sept nog altijd NNW 5. In de loop van de ochtend zwakte deze wat af en ‘verdampten’ de zeevogels. De hoogtepunten waren niet voor iedereen weggelegd. Een Vaal Stormvogeltje passeerde net voor 7.00u, toen de meeste tellers nog onderweg waren (MH e.a.). De meeste tellers zagen wel de Vale Pijlstormvogel die rond 9.45u op flinke afstand passeerde, maar de juveniele Vorkstaartmeeuw die een paar minuten later door enkele Belgen werd gezien, werd door de rest gemist. Naast deze ‘highlights’ was het lijstje dei dag ook leuk, met 39 Noordse Stormvogels, 6 Grauwe Pijlstormvogels, 1 Noordse Pijlstormvogel, 3 Grote Jagers, 17 Kleine Jagers, 5 Kleinste Jagers en een Zeekoet.

Kleinste Jager - Westkapelle - 06092015 - Paul van Tuil

Juveniele Kleinste Jager, Westkapelle, 6 september 2015. Foto: Paul van Tuil.

De volledige tellingen zijn hier te vinden. Op het gebied van zangvogels was er deze week niets spannends te melden. Met de huidige weersvoorspellingen zal dat hopelijk de komende week wel komen…

Waarnemers: Corstiaan Beeke (CB), Roland-Jan Buijs, Gerald Driessens, Mark Hoekstein (MH), Marcel Klootwijk (MK), Jaap Kolijn (JK), Tobi Koppejan (TK), Thomas Luiten (TL), Griet Nijs, Mayro Pattikawa (MP), Peter Roelse (PR), Kris de Rouck (KdR), Joop Scheijbeler (JS), Rob Sponselee (RS), Pim Wolf (PW).