Het rustige nazomerweer zette ook deze week door, met weinig wind en te warme temperaturen voor de tijd van het jaar. Het resultaat op het gebied van leuke vogelwaarnemingen was tamelijk teleurstellend, al zullen er elders in het land ook zat mensen zijn die hun vingers aflikken bij het lezen van het onderstaande overzicht.

Tegenwoordig wordt er in het najaar bijna uitsluitend fanatiek op en rond Westkapelle naar vogels gekeken. Dit leverde ondanks het ontbreken van serieuze aanlandige wind toch wat waarnemingen van zeevogels op: adulte Middelste Jagers op 30 sept en 1 okt (beide PW) en een juveniel op 5 okt (RS), een Grote Jager op 1 okt (PW), een Alk zwemmend op zee op 3 okt (PW) en zes Zeekoeten langsvliegend op 5 okt (PW).

In het Noordervroon was een late Bosruiter aanwezig tot 30 sept (JS) en werd de Grauwe Franjepoot (die al vanaf 11 sept aanwezig) op 2 okt voor het laatst gemeld (div). Verder verbleven hier nog kleine aantallen Krombekstrandlopers (max. drie op 2 okt, PW) en Kleine Strandlopers (max. vier op 4 okt, PW). Verspreid over Walcheren werd er een handvol Grote Zilverreigers gezien. Daarnaast werden er deze week onder meer tien overtrekkende Smellekens en enkele tientallen Grote Gele Kwikstaarten opgemerkt en werden er nog enkele Grauwe en Bonte Vliegenvangers, Paapjes en Braamsluipers gezien.

Paapje - Westkapelle - 2 okt 2014 - Marcel Klootwijk

Paapje, Westkapelle, 2 oktober 2014. Foto: Marcel Klootwijk.

De Purperreiger die op 29 sept over Westkapelle vloog (HR), was aan de late kant. Diezelfde dag werd de eerste IJsgors van het najaar gezien op de zeedijk van Westkapelle en waren er meldingen van een Bokje in het Noordervroon (HR) en een Bladkoning en een Beflijster langs het puinpad op Westkapelle (PM). Andere Bladkoninkjes zaten die dag op de begraafplaats van Domburg (JW, RS), op de begraafplaats van Westkapelle (ES/PW, op 2 okt zelfs twee, MK) en op het Molenwater, Middelburg (AvG). Baardmannetjes werden gezien in het Noordervroon op 2 okt (2 ex, MK e.a.) en in de Oostkreek op 5 okt (5 ex, JT). Een groepje van negen Kruisbekken vloog op 2 okt over het opslagterrein en het puinpad van Westkapelle (PW, RS). Op 3 okt was een mannetje Rouwkwikstaart aanwezig op de zeedijk van Westkapelle (PW) en vloog een late Boomvalk langs (JW), terwijl een vrijwel zekere Siberische Boompieper over de manege vloog (JW, KL). Hier waren ook kort twee Europese Kanaries ter plaatse (JW, KL, PW, RS). Een andere ‘Euroka’ vloog die middag roepend over de binnenstad van Middelburg (JW). De Sperwergrasmus die op 5 okt kort werd gezien in de J. Campertstraat, Westkapelle (FA), was pas de tweede dit najaar op Walcheren.

Pontische Meeuw - Westkapelle - 2 okt 2014 - Marcel Klootwijk

Pontische Meeuw (1kj), Westkapelle, 2 oktober 2014. Foto: Marcel Klootwijk.

Op 4 okt (Eurobirdwatch) waren de omstandigheden goed voor zangvogeltrek. Vanaf De Nolle was zelfs spectaculaire trek zichtbaar en dan met name van Zanglijsters. Tussen 7.30u en 12.00u vlogen hier niet minder dan 20752 ex langs, wat nationaal het op-twee-na hoogste dagtotaal ooit betekende! Hier werden ook een Grote Pieper en twee kandidaten Siberische Boompiepers genoteerd (CB, JK e.a.). Kijk hier voor de volledige telling.

Waarnemers: Floor Arts (FA), Corstiaan Beeke (CB), Arjan van Gilst (AvG), Marcel Klootwijk (MK), Jaap Kolijn (JK), Karel Leeftink (KL), Peter Meininger (PM), Han Reijnhoudt (HR), Erik Sanders (ES), Joop Scheijbeler (JS), Rob Sponselee (RS), Jos Tramper (JT), Jaco Walhout (JW), Pim Wolf (PW).

 

Share