De IJsduiker op de Westkapelsche Kreek en ook de twee vogels op het Veerse Meer bleven de gehele week aanwezig (div). Op 21 feb vloog er bovendien een exemplaar naar zuidwest langs Westkapelle (TK). Vanaf de binnenzijde van de Veerse Dam werd op 16 feb (TL) en op 19 feb (N. Stam) een Parelduiker gezien. De Roodhalsfuut die op 17 feb werd gemeld op de Westkapelsche Kreek (M. Verbeeten) bleek daar op 20 en 21 feb ook nog aanwezig (div).

Roodhalsfuut 2 - Westkapelsche Kreek - 21022016 - Corstiaan Beeke

Roodhalsfuut, Westkapelsche Kreek, 21 februari 2016. Foto: Corstiaan Beeke.

Leuk was de waarneming van een Roerdomp in de verschillende rietveldjes bij de oprit naar de A58 bij Middelburg op 17 feb (CO). De vogel werd hier exact een maand eerder ook al gezien. De vijf Casarca’s bleven ook deze week aanwezig langs de Scheeweg in Welzinge (div). In het Noordervroon bleven de gehele week de hybride Brandgans x Dwerggans en het vrouwtje Nonnetje present (div). Blauwe Kiekendieven werden opgemerkt langs de Pioniersweg, Grijpskerke op 15 feb (KL) en bij Breezand op 17 feb (AB).

Roerdomp - oprit A58 - Middelburg - 17022016 - Corine Osté

Roerdomp, oprit A58 – Middelburg, 17 februari 2016. Foto: Corine Osté.

In het Zandvoortweggebied werden op verschillende dagen weer tenminste twee Kleine Strandlopers gezien (div). Er waren meldingen van Bokjes op 15 feb in het Oude Veerseweggebied (JS), op 16 feb op de bekende plek in de Sloehaven (JW) en op 19 feb bij de oprit naar de A58, Middelburg (JS). Op 17 feb werd een Oeverloper gezien in het Arnekanaal (SL). De overwinterende Regenwulp werd weer verschillende keren gezien bij het Zuiderhoofd (div).

Steenloper - Zuiderhoofd Westkapelle - 21022016 - Corstiaan Beeke

Steenloper, Zuiderhoofd – Westkapelle, 21 februari 2016. Foto: Corstiaan Beeke.

Naast een adulte Zwartkopmeeuw bij het Vebenabos op 15 feb (PW) werd op 20 feb ook de bekende adulte vogel in het Nollebos gezien (JS). De beste soort van de week was de 2kj Kleine Burgemeester die op 17 feb in een groepje Zilvermeeuwen langs de zeedijk van Westkapelle naar zuidwest vloog (RS). In het Noordervroon werden op 20 feb in gezelschap van enkele honderden mantelmeeuwen niet minder dan 13 Pontische Meeuwen en 6 Geelpootmeeuwen geteld (CB).

Verrassend was waarneming van een Klapekster, die op 20 feb kort ter plaatse was in het Groot Vroon bij Dishoek (JG). Na de vogel die voor het laatst op 23 jan bij Ter Hooge werd gezien, betreft dit de tweede waarneming deze winter op Walcheren. Curieus was de vondst van een dode Sneeuwgors bij het Agri tankstation van Aagtekerke op 19 feb (JT).

Waarnemers: Corstiaan Beeke (CB), Angelique Belfroid (AB), Jan Goedbloed (JG), Karel Leeftink (KL), Tobi Koppejan (TK), Sander Lilipaly (SL), Thomas Luiten (TL), Corine Oste (CO), Joop Scheijbeler (JS), Rob Sponselee (RS), N. Stam, M. Verbeeten, Jaco Walhout (JW), Pim Wolf (PW).