Zowel op 5 mei als op 6 mei werd een naar noord vliegende Parelduiker gezien bij Westkapelle (SL). Op 19 mei werd bij Oranjezon een langsvliegende Noordse Stormvogel gemeld (MK).
Een Koereiger foerageerde op 24 mei vlak naast de oprit naar de N57 aan de noordoostrand van Middelburg (CC). Op 31 mei vloog een groep van maar liefst 25 Koereigers naar oost over de Beekshoekpolder (YB). Deze groep werd later ook nog gemeld bij de Banjaard en op Goeree-Overflakkee. Dit betreft de grootste groep Koereigers die ooit op Walcheren is gezien. Er werd vijf keer een overvliegende Purperreiger gemeld (div).
Er werden dit voorjaar opmerkelijk weinig Zomertalingen op Walcheren gezien. Van 2 t/m 4 mei was een paartje aanwezig in de Sint Laurense Weihoek (div), maar daarmee was de koek op. De naar het zich laat aanzien laatste Patrijzen op Walcheren werden ook deze maand zo nu en dan gemeld in het Sloegebied en in de omgeving van de Hollandseweg, Aagtekerke (div). In de avond van 30 mei riepen twee Kwartels langs de Ossenbergweg, Grijpskerke (RW, CB).
Kwartel, Grijpskerke, 30 mei 2025. Audio-opname: Corstiaan Beeke.
In totaal werden in mei acht Visarenden, negen Wespendieven, slechts één (!) Blauwe Kiekendief en vijf Rode Wouwen opgemerkt (div). Op 7 mei hing enige tijd een 2kj Zeearend boven het Oude Veerseweggebied (BS e.a.).

Zeearend, Oude Veerseweggebied, 7 mei 2025. Foto: Bart Schot.

Bruine Kiekendief, Hoogelande, 18 mei 2025. Foto: Corstiaan Beeke.
Goudplevieren worden niet vaak gezien in mei. Op 23 mei was een duo aanwezig in de Sint Laurense Weihoek (CB) en op 26 mei stond er eentje in het Noordervroon (PW). Een jaloersmakende waarneming was die van een groep van 13 Morinelplevieren, die op 11 mei op flinke hoogte over de Mortiere, Middelburg naar noordoost vloog (LZ). De hoogste aantallen Bontbekplevieren waren op 11 mei 55 ex in het Noordervroon (SL) en op 12 mei 58 ex in de Sint Laurense Weihoek (PW). Strandplevieren waren aanwezig in het Noordervroon op 2 mei en 5 mei (div). Langsvliegende Strandplevieren werden gemeld bij Westkapelle op 3 mei (SL) en bij Oranjezon op 10 (1 ex, MK) en 11 mei (2 ex, MK). De hoogste aantallen Bosruiters werden zoals gewoonlijk gemeld in de Sint Laurense Weihoek: op 2 mei 27 ex (CB) en op 9 mei 26 ex (PW). Nog enkele leuke waarnemingen van steltlopers in dit gebied in mei: op 15 mei 22 Kanoeten (PW), op 8 en 9 mei twee Krombekstrandlopers en op 12 mei nog één (div / PW), een maximumaantal van negen Temmincks Strandlopers op 9 mei (TL), Drieteenstrandlopers op 9 mei (MKr), 11 mei (CB) en 14 mei (2 ex, MKr).

Temmincks Strandloper, Sint Laurense Weihoek, 9 mei 2025. Foto: Corstiaan Beeke.
Op 2 en 5 mei werden ook vijf resp. vier Temmincks Strandlopers gezien in het Oude Veerseweggebied (CB / PW). In het Noordervroon was het hoogste aantal 4 ex op 2 mei (SL). Kleine Strandlopers waren beduidende schaarser, met slechts enkele waarnemingen van één of twee vogels (div). Na twee waarnemingen eind april van een Bokje in de Sint Laurense Weihoek volgde er op 8 mei nog één (CB). Er zijn slechts enkele eerdere meigevallen op Walcheren bekend. Hier nog bewegend beeld.

Bokje, Sint Laurense Weihoek, 8 mei 2025. Foto: Corstiaan Beeke.
In de ochtend van 6 mei trokken in drie uurtjes tijd niet minder dan 502 Noordse Sterns langs Westkapelle naar noord (SL). Op 19 mei werd een duo naar oost langsvliegende Witwangsterns gemeld bij Oranjezon (MK). Helaas kon deze waarneming niet goed worden gedocumenteerd. Op 4 mei werden bij Westkapelle drie naar noord vliegende Kleine Jagers gezien (SL) en op 18 mei volgde nog een 1 ex (PW). Bijzonder qua datum was de waarneming van Alk, langsvliegend bij Westkapelle op 6 mei (SL).

Zwarte Zeekoet, Westerschelde t.h.v. spuikom van Ritthem, 25 mei 2025. Foto: Corstiaan Beeke.
Een absolute primeur voor Walcheren was de ontdekking van een 2kj Zwarte Zeekoet, foeragerend op de Westerschelde, pal ten zuiden van de spuikom van Ritthem (WP e.a.). De vogel werd op 25 mei aan het eind van de middag ontdekt en ’s avonds door een paar handenvol belangstellenden getwitcht. De vogel was redelijk plaatstrouw en werd de volgende ochtend door twee vogelaars nog kort gezien, voordat hij westwaarts weg vloog. Dit betreft de eerste met foto’s gedocumenteerde waarneming van Zwarte Zeekoet voor Walcheren. Tot en met 2006 was Zwarte Zeekoet een zogenaamde ‘beoordeelsoort’ en werden vier waarnemingen van langsvliegende vogels bij Westkapelle door de CDNA aanvaard. Nadien is er nog slechts één waarneming voldoende (schriftelijk) gedocumenteerd: een langsvliegende vogel bij Westkapelle op 10 dec 2013. De vogel bij Ritthem was dus het zesde geval voor Walcheren, maar betekende voor heel wat toegestroomde vogelaars zelfs een nieuwe Walcherensoort.

Zwarte Zeekoet, Westerschelde t.h.v. spuikom van Ritthem, 25 mei 2025. Foto: Mayro Pattikawa.
De enige Velduil van de maand werd in de avond van 18 mei gezien in de Sint Laurense Weihoek (Gwen Ketelaar). Afgezien van enkele tientallen waarnemingen van Zomertortel in de kuststrook van Vrouwenpolder tot Vlissingen was er slechts één waarneming van de soort op ‘het platte van Walcheren’: op 13 mei werd een vogel gefotografeerd in Gapinge (B. Walhout). Waarnemingen van IJsvogels in mei kunnen wel spannend zijn. Op 2 mei werd er één gezien in de Veerse Kreken (Jaap van der Meer) en op 29 mei was een IJsvogel ter plaatse bij een vijver in Ritthem (RJ). Overvliegende Bijeneters werden gemeld boven de duinen bij Klein Valkenisse op 9 en 14 mei (AvG) en over Sint Laurens (6 ex, BS) en Brigdamme (1 ex, MB) op 20 mei.

Zomertortel, Breezand, 24 mei 2025. Foto: Corstiaan Beeke.
Een absolute ‘must see’ uit de buitencategorie ging aan vrijwel alle Walcherse vogelaars voorbij. Sander Lilipaly dacht in de ochtend van 20 mei kort en op flinke afstand een Groene Bijeneter door zijn verrekijkerbeeld te zien vliegen in de Beekshoekpolder. Nog voordat hij echt overtuigd was, raakte de vogel al uit beeld. Nadat hij hierover kort telefonisch contact had met een medevogelaar, postte hij nog een uur, maar zag niets meer. Uiteindelijk oordeelde SL dat hij te weinig had gezien voor een sluitende determinatie. Meer dan een week later bleek echter dat de Groene Bijeneter door anderen op 19 mei vanuit Oranjezon ook was gezien en gefotografeerd. Hun beslissing om deze spectaculaire waarneming niet te delen met anderen zorgt voor een wel heel zure nasmaak bij de rest van vogelend Walcheren en andere belangstellenden.

Fluiter, Oranjezon, 1 mei 2025. Foto: Matthijs Broere.
Op zes verschillende locaties werd een Wielewaal gemeld (div). Sinds de vestiging van Raven in Oranjezon en in elk geval een poging daartoe op de Haringvreter is het aantal waarnemingen zodanig toegenomen, dat alleen echt bijzondere waarnemingen nog zullen worden vermeld. Wat zeker wel het vermelden waard is: dit voorjaar werd in Oranjezon voor het eerst in meer dan 100 jaar tijd een jonge Raaf geboren op Walcheren. Tot 18 mei werd met enige regelmaat een zingende Fluiter gehoord in het middendeel van Oranjezon (div). Naast vele meldingen van Graszangers bij Westkapelle, Natuurpark Nolle Westduin en langs de Oostelijke Bermweg, oost van de buitenhaven van Vlissingen, waren er na een enkele waarneming op 30 april ook in mei weer verschillende waarnemingen van Graszanger in Essenveldt, net zuid van Middelburg (div).

Roodborsttapuit, Westkapelle, 23 mei 2025. Foto: Corstiaan Beeke.
Blauwborsten blijven uiterst schaars op Walcheren. De vogel die in april al gezien werd langs de Noordweg, oost van Westkapelle, was daar op 8 mei ook nog aanwezig (PW). Bonte Vliegenvangers werden opgemerkt in Oranjezon op 9 mei (MK e.a.) en bij Dishoek op 2 mei (HR). Op 21 mei vloog een Europese Kanarie over het opslagterrein van Westkapelle (TL).
Waarnemers: Yet Baas (YB), Corstiaan Beeke (CB), Matthijs Broere (MB), Coen Cramer (CC), Arjen van Gilst (AvG), Ralf Joosse, Gwen Ketelaar, Marcel Klootwijk (MK), Martin Krombeen (MKr), Sander Lilipaly (SL), Thomas Luiten (TL), Jaap van der Meer, Wilco Poppe (WP), Han Reinhoudt (HR), Bart Schot (BS), B. Walhout, Rien Wisse (RW), Pim Wolf (PW), Lenn van de Zande (LZ).
Prachtige opsomming Corstiaan! Wat n waarnemingen!!
Ik ben geen twitcher. Maar de Indische kievit, augustus vorig jaar, de pacifische parelduiker, afgelopen januari en natuurlijk de roodkopklauwier in april, daar ben ik wel op afgegaan. De Texelse brilduiker heb ik lekker laten zwemmen. Hij zwemt er overigens nog steeds. Dus …?
En dan zwemt er zomaar een zwarte zeekoet in de Westerschelde. Heb je die ook laten zwemmen? Uh, ja, ik weet niet wat me bezielde, maar ik dacht toen: ‘Die zie ik nog wel een keer.’ Blijkt het pas het zesde geval voor Walcheren te zijn. De vogel bij Ritthem bleek een absolute primeur, om de woorden van Corstiaan nog maar eens te herhalen.
En nu? De haren uit mijn hoofd van spijt!
Ja, Corstiaans vogeloverzichten kunnen ook heel confronterend zijn.
Zo schrijft hij over de groene bijeneter. De groene bijeneter? Ik heb het ‘geheime’ bericht op de groepsapp gelezen. En laat ik zelf even gedacht hebben, toen ik in Oranjezon op zoek ging naar de ‘gewone’ bijeneters, een groene gezien te hebben. Ik heb mijn tientallen foto’s nog eens goed bekeken. Ik zag veel groen, maar de groene bijeneter zat er niet tussen. Gelukkig?
En de zomertortel? Ja, die heb ik wel gezien, bij ons in de wijk, eind mei. Ik heb hem helaas niet op de foto kunnen zetten en, voor het gemak, ook niet gemeld. ‘Die zie ik binnenkort nog wel een keer’ was mijn gedachte. Lees ik in bovenstaand overzicht dat de zomertortel slechts één keer is waargenomen, de afgelopen maand, op ‘het platte van Walcheren’!
En nu? Ja, weer spijt! Had ik waarachtig in de lijst van waarnemers kunnen staan, zoals ene B. Walhout!
En dan lees ik in Corstiaans overzicht over de jonge raaf in Oranjezon. De eerste verheugende geboorte in meer dan 100 jaar tijd. En? Ja, die heb ik wel gezien en gehoord! Wat kan dat beest krijsen zeg! En ik heb er zelfs een redelijke foto van kunnen maken!
En nu? Ja, trots!
En wat heb je geleerd van het overzicht? Dat ik niet moet denken ‘Die zie ik nog wel een keer’, als het om een nieuwe (zeldzame) soort gaat. Ik ga er meteen op af, als een echte soortenjager. Ik zal de eerste zijn die reageert op een melding, zoals ik ook de eerste ben die reageert op Corstiaans prachtige opsomming van vogels.
Hè, ben ik niet de eerste?
En nu?
Brilduiker?
Ik bedoel natuurlijk de BRILEIDER!!!
(ik had mijn bril niet op!)