Op 6 maart vloog een IJsduiker naar zuid langs Westkapelle (PW). Vanaf 21 maart tot in april werden maximaal drie Koereigers gezien in de omgeving van Boudewijnskerke (JB e.a.). Al op 21 maart vloog de eerste Purperreiger van het jaar over Oranjezon naar oost (MK).

Koereiger, Boudewijnskerke, 28 maart 2025. Foto: Corstiaan Beeke.

Het duo Wilde Zwanen dat sinds 19 november op Walcheren verbleef, werd op 8 maart voor het laatst gemeld. In de eerste week van maart werden ze nog gezien bij Aagtekerke en rondom Hoogelande, maar op 8 maart zwommen ze in het Noordervroon (div). Daarna vonden ze het blijkbaar wel mooi geweest. Wellicht zien we ze de komende winter terug? De Witbuikrotgans van de zeedijk van Westkapelle werd daar op 6 maart voor het laatst gezien (div).

Witbuikrotgans (met Rotgans), zeedijk Westkapelle, 2 maart 2025. Foto: Corstiaan Beeke.

De eerste twee Zomertalingen vlogen op 9 maart langs Oranjezon (MK). Daarna volgden een vrouwtje in de Spuikom van Ritthem op de 15e (Tim Langerak e.a.) en maximaal drie mannetjes in de Sint Laurense Weihoek op 19 maart (RS). Curieus was de aanwezigheid van een mannetje Australische Slobeend in het noordelijk deel van de Sint Laurense Weihoek op 28 en 30 maart (RS / CB). Deze soort wordt in Nederland als niet-wild beschouwd en was nog niet eerder op Walcheren vastgesteld. Op 4 maart zwommen twee Grote Zee-eenden op het Veerse Meer ter hoogte van de Campveersche Toren (Louis Werner). Een voor Walcherse begrippen vrij extreme waarneming is die van drie mannetjes Nonnetje, die op 10 maart met twee Zwarte Zee-eenden noordwaarts langs Westkapelle vlogen (SL).

Waar twintig jaar geleden een Zeearend nog een echte zeldzaamheid op Walcheren was, zijn er tegenwoordig jaarlijks heel wat waarnemingen. Deze maand waren er verschillende meldingen van een onvolwassen Zeearend in het Veerse Meer op de Haringvreter en Aardbeieneiland, op 14 maart boven Oranjezon (MB, MK), op 25 maart bij Ritthem (Jaap van Liere), op 26 maart over Schellach (Corné Stam), Westkapelle (JM), Zoutelande (RW) en de binnenhaven van Vlissingen (CM) en op 31 maart twee vogels over Middelburg (MK e.a.).

Zeearend, ’t Zand – Middelburg, 31 maart 2025. Foto: Marcel Klootwijk.

Al op 19 maart werd een overtrekkende Visarend gefotografeerd boven Oranjezon (MK). Dit betreft de vroegst gedocumenteerde Visarend ooit in Zeeland. In totaal werden vijf Rode Wouwen gemeld, waarvan drie op de 21e over Oranjezon (MK). Op 23 maart vloog een Zwarte Wouw eerst over Koudekerke (ES) en even later over de wijk ’t Zand, Middelburg (MK). Op 8 maart werd een jagende Velduil gezien in het Oude Veerseweggebied (Johannes Klumpers).

Slechtvalk (met Kieviten en Spreeuwen), Sint Laurense Weihoek, 1 maart 2025. Foto: Corstiaan Beeke.

Grutto’s (met Kieviten), Sint Laurense Weihoek, 14 maart 2025. Foto: Corstiaan Beeke.

In de duinen van Klein Valkenisse werd in de eerste tien dagen van maart nog enkele keren een Bokje opgestoten (AvG). De twee Kleine Strandlopers van de Sint Laurense Weihoek bleven de gehele maand aanwezig (div). Grappig was de aanwezigheid van een groepje van maximaal vijf Kleine Plevieren op de zeedijk van Westkapelle op 27 en 28 maart (Wim Karst / CB).

Kleine Plevieren, zeedijk Westkapelle, 28 maart 2025. Foto: Corstiaan Beeke.

De Kleine Bonte Spechten lijken het serieus goed te doen op Walcheren. In totaal gaat het vermoedelijk inmiddels om tenminste tien paartjes, waarvan de meesten in Oranjezon en de aangrenzende bossen.

Kleine Bonte Specht (mannetje), Oranjebosch, 3 maart 2025. Foto: Corstiaan Beeke.

Kleine Bonte Specht (vrouwtje), Oranjebosch, 3 maart 2025. Foto: Corstiaan Beeke.

Op 23 maart vlogen twee Roeken (MK) en een Bonte Kraai (JD) over Oranjezon. Opmerkelijk was de waarneming van een Kuifmees in het oostelijk deel van Oranjezon (MK). Naast de bekende Graszangers in en rondom het Noordervroon werd een aantal keer een Graszanger gemeld in Natuurpark Nolle Westduin (PW). Daarnaast was er een waarneming van een zingende Graszanger in het middendeel van Oranjezon op 23 maart (JD, MK).

Taigaboomkruiper, Oranjezon, 9 maart 2025. Foto: Frédéric Guyaux.

Op 9 maart fotografeerde een groep ornithologiestudenten uit België zomaar een Taigaboomkruiper net ten noorden van de hoofdingang in Oranjezon. Dit betreft pas de derde met foto gedocumenteerde Taigaboomkruiper op Walcheren. De eerste Beflijsters werden al op 23 maart in Oranjezon gezien (JD, MK). Op 7 en 8 maart was een Sneeuwgors aanwezig op het Nollestrand (PvT / BW).

Waarnemers: Corstiaan Beeke (CB), Jos Boot (JB), Matthijs Broere (MB), Jaap Drijfhout (JD), Arjen van Gilst (AvG), Wim Karst, Marcel Klootwijk (MK), Johannes Klumpers, Tim Langerak, Jaap van Liere, Sander Lilipaly (SL), Jan Minderhoud (JM), Cor Moens (CM), Erik Sanders (ES), Rob Sponselee (RS), Corné Stam, Paul van Tuil (PvT), Bert Wetsteijn (BW), Louis Werner, Rien Wisse (RW), Pim Wolf (PW).