Op 26 juli vloog een Zwarte Ooievaar over Poppendamme (Gerda Vermeer). Een Roerdomp werd op 18 juli gezien langs de Oude Veerseweg (Yet Baas). Vanaf de 19e werden er minstens tien overtrekkende Purperreigers gemeld (div). Op 31 juli stond een Koereiger in zomerkleed langs de Hogeweg in het zuidelijk deel van het Noordervroon (PW).
1kj Purperreiger, Noordervroon, 20 juli 2024. Foto: Corstiaan Beeke.
De eerste juveniele Zomertalingen van het jaar zwommen op 11 juli in de Sint Laurense Weihoek (CB). In het Noordervroon werden maximaal 3 ex gezien (div). Minder verwacht waren de twee Grote Zaagbekken die op 9 juli noordwaarts langs Westkapelle vlogen (SL).
Slechtvalk, Sint Laurense Weihoek, 5 juli 2024. Foto: Corstiaan Beeke.
De enige Visarend van de maand vloog op 28 juli over de wijk ’t Zand, Middelburg (MK). In totaal werden er ongeveer twintig Wespendieven gemeld (div). Tussen 9 en 22 juli werden op ‘het platte van Walcheren’ in de driehoek Meliskerke – Bouwewijnskerke – Aagtekerke tenminste drie Kwartels gehoord (div). Op de 21e riep een Kwartel langs de Oude Veerseweg (DH).
Indische Kievit, Vroongrasland Oranjezon, 31 juli 2024. Foto’s: Marcel Klootwijk.
Als donderslag bij heldere hemel ontdekte Erik Speksnijder op 31 juli een heuse Indische Kievit in het Vroongrasland, net zuidwest van de hoofdingang van Oranjezon. De vogel foerageerde daar op het gemakje tussen de gele bloemetjes en soms bij een poeltje. De Indische Kievit trok veel bekijks, zowel van twitchers uit binnen- en buitenland als ook van passerende toeristen. De vogel werd op 2 augustus, net na de middag, voor het laatst gezien. Eem aardig filmpje van de vogel en de twitch is hier te zien. Bizar genoeg werd pas nadat de kievit Walcheren verlaten had bekend dat hij op 27 juli al op Vlieland was gefotografeerd. En om het nog gekker te maken: in de avond van 4 augustus dook de Indische Kievit weer op Ameland op. Indien aanvaard betreft dit uiteraard een nieuwe soort voor Walcheren en de tweede ooit voor Nederland.
Paarse Strandloper, zeedijk Westkapelle, 15 juli 2024. Foto: Corstiaan Beeke.
Steenloper, zeedijk Westkapelle, 15 juli 2024. Foto: Corstiaan Beeke.
Drieteenstrandloper, zeedijk Westkapelle, 15 juli 2024. Foto: Corstiaan Beeke.
Op 9 en 10 juli waren maximaal twee Temmincks Strandlopers aanwezig in het Noordervroon (SL e.a.). Vanaf 23 t/m 29 juli werden er weer maximaal drie vogels gezien (SL e.a.). Het hoogste aantal Krombekstrandlopers hier was 3 ex op de 20e (CB, SL). Ook Kleine Strandlopers waren zoals gebruikelijk schaars, met maximaal 2 ex op 18 juli in het Noordervroon (SL).
1kj Kokmeeuw, zeedijk Westkapelle, 17 juli 2024. Foto: Corstiaan Beeke.
Zonder meer bijzonder voor Walcheren was de Reuzenstern die op 24 juli naar zuid over Oranjezon vloog (Willem van Rij). Een Bijeneter foerageerde op 20 juli hoog boven het zuidelijk deel van het Noordervroon (SL). Diezelfde dag vloog een Kleine Bonte Specht langs Telpost De Nolle (PM).
Grote Bonte Specht, Vlissingen, 7 juli 2024. Foto: Menke Beks Hindriks.
Naast de minimaal twee bekende territoria van Graszanger aan de binnenzijde van de zeedijk van Westkapelle was er gedurende de hele maand minimaal één zingende Graszanger aanwezig in Natuurpark Nolle Westduin (div).
Rietzanger, Sint Laurense Weihoek, 9 juli 2024. Foto: Rob Sponselee.
Op zowel 19 als op 30 juli werd een Blauwborst gezien in het zuidelijk deel van het Noordervroon (SL). Een overzomerend (of broedend?) vrouwtje Rouwkwikstaart werd hier gezien op de 24e (SL).
Rietgors, Sint Laurense Weihoek, 11 juli 2024. Foto: Corstiaan Beeke.
Waarnemers: Yet Baas, Corstiaan Beeke (CB), Dini Helmers (DH), Marcel Klootwijk (MK), Sander Lilipaly (SL), Peter Meininger (PM), Willem van Rij, Erik Speksnijder, Gerda Vermeer, Pim Wolf (PW).
Tja, dan komt er zomaar een dwaalgast op bezoek, op een paar kilometer afstand van je huis. Maar als je dan niet thuis bent, maar op vakantie, op een te grote afstand van de zeldzaamheid, zodat op en neer rijden geen optie is, dan ben je niet blij. Vele vogelaars, uit binnen- en buitenland stonden die laatste dag van juli aan de rand van Oranjezon om een glimp op te vangen van de zeer zeldzame bird, de Indische kievit. Zij die een dag later kwamen of twee dagen later, in de ochtend, hadden nog geluk. Kwam je nog later, dan was je te laat, of je moest nog een mogelijkheid hebben om naar Ameland af te reizen. ‘En, hoe was je vakantie in Zuid-Frankrijk?’ vragen ze dan. ‘Leuk hoor, maar ik heb er geen Indische kievit gezien.’
Tja, het vakantieleven van een vogelaar kent zijn hoogte- en dieptepunten. Maar, zeggen we dan: Gelukkig hebben we de mooie foto’s van Marcel nog! En de zeer sportieve melding van Corstiaan in dit maandverslag, met een linkje naar een filmpje van de Indische kievit en de vele vogelaars die maar wat blij waren met de nieuwe soort. Kunnen we nog even (na)genieten van dit zomerspektakel.