Een onvolwassen Kuifaalscholver zwom op 4 aug in de monding van de Sloehaven (LZ). In de Beekshoekpolder was met enige regelmaat een Grote Zilverreiger aanwezig (div). Op 27 juli vloog een juveniele Zwarte Ooievaar naar noordoost over Oost-Souburg (MP). Een andere juveniele Zwarte Ooievaar vloog op 31 juli over Zoutelande (JH) en wellicht dezelfde vloog op 1 aug over het Noordervroon (CB, RS, e.a.). Op 2 aug stond mogelijk weer diezelfde juveniele vogel in een dode boom langs de Oostkreek van Westkapelle (Ton ter Heerd).

Zwarte Ooievaar, Westkapelle, 1 augustus 2017. Foto: Corstiaan Beeke.

Een Wespendief vloog op 28 juli over de wijk Klarenbeek in Middelburg (MB, MPe). Op 2 aug werd een adult vrouwtje Blauwe Kiekendief gefotografeerd in Oranjezon (Ludo van Dorst).

Op 4 aug zag LZ een Bontbekplevier met kleurringen op de dijk bij Ritthem. Deze vogel bleek op 1 juni 2016 op zijn nest in Noord-Duitsland te zijn geringd en inmiddels ook Zuid-Spanje te hebben aangedaan. In het Noordervroon werden Krombekstrandlopers gezien op 24 juli (3 ex, Bob van Breggen) en 31 juli (1 ex, MG). Er werden ook regelmatig Kleine Strandlopers gezien in het Noordervroon. Hogere aantallen waren 13 ex op 31 juli (MG) en 10 ex op 5 aug (PB, TL). Op 4 aug werd daar een geringde Kleine Strandloper opgemerkt (MPe). Meer gegevens zijn nog niet bekend.

Regenwulp, zeedijk Westkapelle, 28 juli 2017. Foto: Corine Osté.

Er werden regelmatig Geelpootmeeuwen en af en toe een Pontische Meeuw gezien in het Noordervroon of op de zeedijk van Westkapelle (div). Leuk was een in Polen geringde juveniele Pontische Meeuw (links geel P.C43) op 26 juli op de zeedijk (CB). Op 25 juli vloog een Dwergmeeuw langs Westkapelle (TL). Zwarte Sterns vlogen op 25 juli (TL) en 29 juli (6 ex, JW) langs Westkapelle en op 3 aug foerageerde een vogel in het Noordervroon (AvG, TL). Kleine Jagers trokken langs Westkapelle op 25 juli en 3 aug (MK).

Hop, Klarenbeek – Middelburg, 5 augustus 2017. Foto’s: Thomas Luiten.

De eerste Tapuit van het ‘najaar’ werd op 6 aug weer gezien in het Noordervroon (PR). Bijzonder was de Hop die op 4 aug door een bewoner van de Nadorstweg in Middelburg in de tuin werd gefotografeerd. Helaas kon de vogel niet meer door vogelaars worden bekeken. Groot was de verrassing toen JS de volgende dag een belletje kreeg van een buurtbewoner dat er een Hop in de tuin zat. Deze tuin lag hemelsbreed 700 meter van de andere tuin. Dankzij JS en de gastvrije bewoners konden ’s middags heel wat vogelaars genieten van deze fraaie vogel, die zich prachtig liet zien en fotograferen. Na 5 aug is de Hop niet meer gezien. Gemiddeld worden er op Walcheren jaarlijks 1-2 Hoppen gezien.

Waarnemers: Corstiaan Beeke (CB), Pieter Beeke (PB), Bob van Breggen, Matthijs Broere (MB), Ludo van Dorst, Arjen van Gilst (AvG), Marc Goedbloed (MG), Ton ter Heerd, Jan Hengst (JH), Marcel Klootwijk (MK), Thomas Luiten (TL), Mayro Pattikawa (MP), Marten Peene (MPe), Rob Sponselee (RS), Jaco Walhout (JW), Lenn van de Zande (LZ).