Ook deze week lekker nazomerweer met weinig wind en relatief hoge temperaturen, soms zelfs nog echt strandweer! In de ochtenduren was het vaak nevelig, waarna het dan steeds in de loop van de ochtend open trok. Op 21 september was het weerbeeld beduidend anders: een stevige bries uit NW tot N (4-5 Bft) en afwisselend zon en bewolking, met voor het eerst sinds lange tijd zelfs af en toe een bui.

Het was een week met tamelijk klassieke waarnemingen voor de tijd van het jaar. In het Vroon kleine aantallen steltlopers, met een de hele week een wisselend aantal juveniele Kleine Strandlopers. Het maximumaantal was 9 ex op 20 sept. Overtrekkend onder meer drie Visarenden, vijf Smellekens, een Wespendief, twee Grote Zilverreigers, vijf Purperreigers en een paar mooie groepen Lepelaars. Verder zeker tien verschillende IJsvogels, de eerste Oeverpiepers en een late Zomertortel. Hieronder volgt een overzicht van de meer bijzondere waarnemingen.

Tapuit-15sept-Piet-de-Poorter-Erika

Tapuit, Opslagterrein Erika, 15 sep 2014. Foto: Piet de Poorter.

IJsvogel-18sept-Piet-de-Poorter-Noordervroon

IJsvogel, Noordervroon, 18 sep 2014. Foto: Piet de Poorter.

Een ‘longstayer’ was de Grauwe Franjepoot, die al op 11 sept ontdekt werd in het Noordervroon en de gehele week aanwezig bleef. Het mannetje Krooneend dat vanaf 10 sept aanwezig was in de Beekshoekpolder, werd daar op de 15e ook nog gemeld (o.a. Jaap Drijfhout). Bijzonder was de Visarend, die op 15 sept in een boom in de Veerse Kreken werd gefotografeerd (Bob van Bommel). Die dag vloog ook een goede kandidaat Roodpootvalk over Dishoek (JG). Op 15 en 16 sept werden twee juveniele Kleine Strandlopers gezien in een plasje langs de Zandvoortweg.

KleineStrandloper-15sept-Corstiaan-Beeke-Zandvoortweg

Kleine Strandloper, Zandvoortweg, 15 sep 2014. Foto: Corstiaan Beeke.

Op 16 sept vloog een Duinpieper roepend over de Stenen Kruisweg, Buttinge (AvG). De Ransuil die op 17 sept opvloog uit de bosschages langs het Puinpad van Westkapelle, zorgde voor flinke paniek onder de aanwezig zangvogels (PM). Een vermoedelijke Kleine Vliegenvanger liet in de namiddag van 17 sept vijf keer zijn roep horen op de begraafplaats van Westkapelle (CB). Helaas werd de vogel niet gezien… Op diezelfde dag werd in de mist een Visarend op een paal in de weilanden bij Hoogelande gezien, die al snel weer vertrok (Jaap Drijfhout). Drie Velduilen werden op 18 sept opvliegend gezien in de duinen bij Klein Valkenisse (AvG). Overtrekkende Duinpiepers werden die dag opgemerkt bij Westkapelle (TL) en Koudekerke (ES). Al op 19 sept werd de eerste Bladkoning van het najaar ontdekt, uiteraard op de begraafplaats van Westkapelle (TL).

Bladkoning - begraafplaats WK - 19 sept - Thomas Luiten

Bladkoning, begraafplaats Westkapelle, 19 sep 2014. Foto: Thomas Luiten.

Opmerkelijk was een groep van 7 Kleine Zilverreigers, die op 20 sept langs de Geschieresweg bij Aagtekerke werd gezien (JB). De eerste dag sinds 31 augustus met wind ‘uit de goede hoek’ was 21 sept. Een stevige 4-5 Bft uit NW tot N lokte diverse vogelaars naar de zeedijk van Westkapelle. Daar werd tussen 7.30u en 16.00 naast enkele tientallen Jan-van-genten en wat Dwergmeeuwen onder meer het volgende gezien: 100 Rotganzen, 2 Grauwe Pijlstormvogels, 4 Grote Jagers, 2 Middelste Jagers, 35 Kleine Jagers, 1 Kleinste Jager, 1 Grauwe Franjepoot, 2 Alken en 2 Zeekoeten (NdS, GD e.a.).

Jan-van-gent-21sept-Kris-de-Rouck-Westkapelle

Jan-van-Gent, Westkapelle, 21 sep 2014. Foto: Kris de Rouck.

Houd ook de komende dagen de weers- en vooral de windvoorspellingen in de gaten, want ook een Vorkstaartmeeuw of een Vaal Stormvogeltje behoren in deze tijd van het jaar natuurlijk tot de mogelijkheden!

Waarnemers:
Arjen van Gilst (AvG), Corstiaan Beeke (CB), Erik Sanders (ES),Gido Davidse (GD), Jos Boot (JB), Jan Goedbloed (JG), Niels de Schipper (NdS), Peter Meininger (PM) en Thomas Luiten (TL).

 

Share