Niels de Schipper liep op zondag 18 mei aan het begin van de middag een rondje in het Veerse Bos. Hij hoopte op een Wielewaal of een Grote Keverorchis en het bos bood ook wat verkoeling op een van de eerste wat warmere meidagen. Bij het inlopen van het bos hoorde hij niet het vrolijke duudeljo van een Wielewaal maar het rauwe gekras van een Grote Karekiet.

Een Wielewaal mag dan een schaarse soort zijn op Walcheren, een Grote Karekiet is een absolute zeldzaamheid! De vogel zong voortdurend en liet zich in een klein plukje riet ook af en toe zien. Een berichtje was snel verstuurd en na een half uurtje arriveerden enkele andere vogelaars. Vanaf dat moment zong de vogel nog slechts af en toe, maar gelukkig net voldoende om een goede geluidsopname te maken. De vogel liet zich niet meer zien. Omdat Niels geen camera bij zich had, zijn er ook geen foto’s gemaakt. Tegen alle verwachting in hield de karekiet ’s avonds zijn bek.

 

Broedgevallen van Grote Karekiet op Walcheren zijn bekend van 1959 (Rammekenshoek) en begin jaren ’60 (Veerse Kreken). In die periode staat de vogel ook te boek als schaarse doortrekker. Sinds 1969 is de soort nog maar zes keer op Walcheren waargenomen. De laatste twee gevallen waren zingende vogels van 8 t/m 20 juni 1991 in het restant van de Sloekreek en van 15 t/m 18 mei 2007 in de vest van Kasteel Westhove bij Oostkapelle. Bron: Vogels van Walcheren, Walhout & Twisk 1998

Corstiaan Beeke

 

Zingende Grote Karekiet

Foto uit de oude doos: Grote Karekiet, Kasteel Westhove, 16 mei 2007 (Corstiaan Beeke)