Op donderdag 7 mei klooide ik als het om vogels kijken gaat eigenlijk maar wat aan. Eerst uitslapen, gezellig met het gezin ontbijten, bakje koffie en om 10.00u vertrok ik richting het Zandvoortweggebied. In de daaropvolgende zes uren heb ik op m’n gemakje wat rondgereden op het platte van Walcheren, Noord-Beveland, en zelfs nog iets noordelijker. Ik had eigenlijk geen plan en zag ook maar weinig bijzonders. Geen idee waarom ik niet naar Westkapelle ging. Toen ik ’s middag om 17.00u weer thuis wat foto’s aan het bewerken was, kreeg ik een alert via www.waarneming.nl: Jos Tramper had zojuist een adult mannetje Citroenkwikstaart ingevoerd, gezien om 15.30u bij de plasjes langs het meest noordelijke stukje van de Baaiweg tussen Westkapelle en Domburg. Hij had nog lichte twijfels vanwege wat zwarte tekening op de kruin, maar dat past op zich goed op een mannetje Citroenkwikstaart in 1e zomerkleed. Jos kent z’n soortjes en ik geloofde er wel in. Een berichtje naar de regionale whatsapp-groep was snel verstuurd en ik sprong weer in de auto.

Op de bewuste plek aangekomen zag ik zo snel geen kwikstaarten. Ik hoorde wel links en rechts Gele Kwikstaarten roepend overvliegen. Om 17.25u hoorde ik van achter mij een roepende kwikstaart aankomen waarvan de roep opvallend rauwer klonk: dat moest hem zijn! En het was hem dus ook! Het beestje landde vlak voor mijn neus, open en bloot op de eerste slikrandjes. Wat een geweldig mooie vogel zeg! Snel maakte ik wat plaatjes, ook door middel van ‘phone-scoping’ en meldde op de whatsapp-groep dat de vogel nog aanwezig was. Meteen daarna maakte ik gebruik van wellicht de enige mogelijkheid om een serie goede foto’s te maken. Alles zat op dat moment mee: camera bij me, geheugenkaartje niet vol, batterij niet leeg, een lekker namiddagzonnetje in de rug en de kwikstaart die al roepend steeds dichterbij kwam lopen. De brandnetels en de warme koeienvlaai nam ik deze keer voor lief.

Citroenkwikstaart 1 Noordervroon 07052015 Corstiaan Beeke

Citroenkwikstaart 2 Noordervroon 07052015 Corstiaan Beeke

Citroenkwikstaart 3 Noordervroon 07052015 Corstiaan Beeke

Citroenkwikstaart, 1e zomer mannetje, Noordervroon – Westkapelle. Foto’s: Corstiaan Beeke.

Na een paar minuten liep de vogel weer iets naar achteren en was ik tevreden. Even later arriveerde Peter Meininger, al snel gevolgd door diverse andere Walcherse vogelaars. De Citroenkwikstaart liet zich vervolgens nog gedurende enkele uren zien aan in totaal ongeveer 35 mensen. Verschillende vogelaars hadden het geluk om op een gegeven moment zes soorten kwikstaarten bij elkaar te zien: Witte Kwikstaart, Rouwkwikstaart, Engelse Kwikstaart, Noordse Kwikstaart, (gewone) Gele Kwikstaart en Citroenkwikstaart! Sander Lilipaly zag de vogel om 20.43u roepend wegvliegen. De volgende dag werd de vogel niet meer teruggevonden.

Het begint allemaal wel echt bijzonder te worden met die kwikstaarten op Westkapelle. Welgeteld zestien dagen eerder ontdekte Joey Braat een vrouwtje Citroenkwikstaart langs de Hogeweg in het Noordervroon, dat ik uiteindelijk op precies dezelfde plek zag als dit mannetje. Vijf jaar geleden (13 mei 2010) ontdekte Jaco Walhout de eerste Citroenkwikstaart voor Walcheren, ook een vrouwtje en ook langs de Hogeweg. Daarnaast ontdekte Rob Sponselee op 18 april van dit jaar een Italiaanse Kwikstaart (indien aanvaard door de CDNA pas de 4e of 5e Witkeelkwikstaart voor Nederland) en zag Arjan Ovaa op 28 april 2013 een heel goede kandidaat Balkankwikstaart, jawel ook beide langs de Hogeweg. Tel daarbij op de enorme aantallen met name Engelse Kwikstaarten die we de laatste jaren eind april / begin mei op Westkapelle zien en je weet één ding zeker: kwikstaarten verdienen altijd een beetje extra aandacht, zeker in deze tijd van het jaar op Westkapelle!