Ik was voor een familieweekendje in Zeeland en besloot op zondag 19 april om ´s morgens met mijn vader een rondje te gaan vogelen rond Westkapelle. We begonnen rond 7.00 uur op het opslagterrein Erika, waar we al snel Peter Roelse tegen kwamen. Op een paar Grasmussen, een Braamsluiper en drie Goudvinken na was het rustig. We besloten naar het Noordervroon te gaan. Dat bleek een goede keuze. We zagen daar zes Zwartkopmeeuwen, een Strandplevier en verschillende Dwergsterns. Opeens zagen we langs de Hogeweg een groepje kwikstaarten zitten. Dit bleken Engelse Kwikstaarten te zijn. Toen we naar deze mooie kwikstaarten stonden te kijken, hoorden we achter ons een harde scherpe roep van een kwikstaart die recht op ons af kwam vliegen. De vogel ging voor ons op een plaatje zitten. Na de vogel een paar tellen in mijn kijker gezien te hebben rende ik meteen naar mijn auto, waar mijn camera nog in lag. Gelukkig bleef de vogel even zitten. Na een paar foto’s genomen te hebben werd mijn vermoeden bevestigd: een heuse Citroenkwikstaart! De vogel sloot zich aan bij de groep Engelse en Gele Kwikstaarten.

Citroenkwikstaart  Noordervroon 19 april 2015 Thomas Luiten

Citroenkwikstaart, adult vrouwtje, 19 april 2015. Foto: Thomas Luiten.

In de daaropvolgende twee uur kon de Citroenkwikstaart gelukkig door meerdere vogelaars bekeken worden. Het was steeds lastig om de vogel terug te vinden. Na 10.30 uur was de vogel ruim twee uur spoorloos, maar deze werd net na de middag nog enkele keren gezien langs het meest noordelijke deel van de Baaiweg en langs de Moensweg. Na 13.30u is de vogel niet meer gezien.

Joey Braat

Citroenkwikstaart Noordervroon 19042015 Corstiaan Beeke

Citroenkwikstaart, adult vrouwtje, 19 april 2015. Foto: Corstiaan Beeke.

Dit was de tweede keer dat er een Citroenkwikstaart opdook in het Noordervroon. Op 13 mei 2010 ontdekte Jaco ook al een vrouwtje, eveneens langs de Hogeweg. Ook deze vogel was de volgende dag verdwenen. In totaal betreft dit het vierde geval voor de provincie Zeeland. Op 29 april 1991 en op 10 april 2000 vlogen volwassen mannetjes langs Breskens. Na aanvaarding door de CDNA zal dit geval de boeken ingaan als de 42e Citroenkwikstaart voor Nederland, waarvan niet minder dan 30 vogels in de 21e eeuw werden gezien.

Corstiaan Beeke