Waarom Breedbekstrandlopers Walcheren al sinds mensenheugenis links laten liggen is een raadsel. Oké… Er is een (nooit ingediende) eenmanswaarneming van twee vogels op het slik van de Sloehaven op 6 mei 1990. Recenter (30 augustus 2010) werd door twee waarnemers een langsvliegende vogel gezien vanuit ’t Kiekuus op Westkapelle.

Maar een foeragerende Breedbekstrandloper in een natuurgebiedje op Walcheren, daarover werd alleen maar gefantaseerd… en gefantaseerd… en gefantaseerd… En omdat het zo vreselijk lang duurde kreeg de soort op Walcheren een welhaast mythische status. We hadden op ons eiland inmiddels al wel een Grijze Strandloper, een Vorkstaartplevier, een Kleine Geelpootruiter, een Terekruiter, maar nog steeds geen Breedbekstrandloper!

Talloze keren het Zandvoortweggebied ‘doen’ leverde uiteindelijk in mei 2012 een mooie Aziatische Goudplevier op (coproductie met Jaap Kolijn). Maar dat was al de derde voor Walcheren… Vandaag was echter de langverwachte dag!

Foeragerende Breedbekstrandloper vergezeld door twee bontbekstrandlopers

foto: Corstiaan Beeke

Mijn route van school (Goes) naar huis (Middelburg) ging zoals wel vaker over Noord-Beveland. Een vluchtige blik in de inlagen en bij het Bokkegat leverde geen Witvleugelsterns op (vandaag doken er tientallen op in Nederland). Een boodschapje bij de Multimate in Serooskerke, een vlugge blik bij de Stenen Kruisweg, een bakje koffie, dat was zo ongeveer de planning. Bij het plasje aangekomen zag ik met het blote oog drie kleine steltlopers staan. Kijkertje erop: Bontbek… Bontbek… strandloper… Toch maar de pittenzak en de telescoop erbij gepakt. Hmmm… klein dingetje… contrastrijk… Huh? Breedbekstrandloper? BREEDBEKSTRANDLOPER! Op Walcheren! Snel een plaatje gemaakt (telefoon tegen telescoop gehouden), Thomas gebeld (geen gehoor), Pim gebeld (‘Houd hem vast, ik kom er nu aan vanaf Schouwen’), whatsappje op de Walcherengroep: NU ad zk Breedbek Stenen Kruisweg Zandv.

De rest is geschiedenis. De vogel liet zich prachtig zien, vrij foeragerend met vier Bontbekplevieren, soms helemaal voorin het plasje. Om 18.10u vloog het beestje hoog weg in NO richting, maar rond 19.50u werd hij een plasje noordelijker langs de Zandvoortweg toch weer teruggevonden door Roger. Uiteindelijk zag broer Pieter de Breedbekstrandloper om 20.30u hoog wegvliegen, nu echt definitief door. Voor zo goed als iedereen dus een nieuwe Walcherensoort, voor koploper Pim nummer 330. De vloek van de Breedbek is opgeheven!

Corstiaan Beeke

Breedbekstrandloper

foto: Thomas Luiten