In de loop van de avond van 9 januari had ik via whatsapp contact met m’n vaste vogelmaat, Jaap Kolijn. Hij liet me weten dat hij zaterdag niet kon vogels kijken, omdat hij naar Groningen (?!?!?) moest om meubels uit te zoeken. Het gesprek ging daarna als volgt:

C: Gaat hard ZW waaien. Zal niet veel worden.

J: Ik weet het! Ga vast niet heel veel missen…

C: Als ik de kans krijg om genadeloos toe te slaan zal ik dat zeker niet nalaten!

J: Niet zo egoïstisch hoor. Kerel, doe je best!

C: Mannen die gaan shoppen moeten gestraft worden. Maar toch een fijne dag morgen!

En dan ben je toch net wat meer gemotiveerd he… Zoals verwacht was de zee de volgende ochtend op wat Drieteenmeeuwen na leeg, al zagen anderen toen ik er niet was nog wel een Middelste en een Grote Jager. Ik telde tien Geelpootmeeuwen en vijf Pontische Meeuwen in het Noordervroon en kletste wat bij met Rutger van Ouwerkerk, die met twee andere Brabanders een dagje in Zeeland was. Na het wekelijkse bezoekje aan bakkerij Koppejan (drie gesneden bruin en een abrikozenflap) reed ik nog even naar de Sloehaven, waar de afgelopen dagen zo nu en dan een Middelste Jager werd gezien. Met de harde wind had ik weinig zin om de auto uit te gaan. Ik zag dat het laag water was en dat een paar honderd Smienten op betrekkelijk korte afstand van de pier tussen de oesters foerageerden. Een mooie gelegenheid om ze even wat beter te bekijken. Nog geen minuut later had ik opeens een mannetje Amerikaanse Smient in beeld!

Amerikaanse Smient 10012015 Sloehaven Corstiaan Beeke versie 3

Snel een belletje naar Pim, een phonescoop-bewijsplaatje, een whatsapp-bericht op de Walcherengroep, even Mayro en een groep vogelaars uit Luxemburg op de vogel attent maken, leuk, leuk, leuk… De vogel liet zich ondanks de harde wind prima zien. Mij viel op dat de koptekening van de vogel niet heel uitgesproken was en ik bedacht dat dit weleens dezelfde vogel kon zijn als die ik op 28 februari 2013 aan de andere kant van de haven ontdekt had. Bij die vogel was me destijds hetzelfde aan de koptekening opgevallen. De vogel werd deze middag nog door een stuk of twintig andere vogelaars gezien. Het betreft het derde geval van Amerikaanse Smient op Walcheren. De eerste was van 22 oktober tot 13 november 2011 aanwezig in het Zandvoortweggebied en de tweede zwom dus van 28 februari tot 6 maart 2013 in de Sloehaven. Een mooie start van hopelijk weer een leuk vogeljaar op Walcheren!