Op zondag 27 maart 2016, eerste paasdag, maak ik (Han Reijnhoudt) ‘s middags een wandeling vanuit mijn woonplaats Westkapelle via het Westkapelse bos langs de kreek en vervolgens richting de duinen en de zee. Een afstand van ongeveer 5 km met veel variatie in het landschap. Leuk om vogels te kijken en even de benen te strekken. Bij de kreek is voor de verandering geen IJsvogel te zien, mogelijk is er te veel verstoring. Het soms zo levendige puinpad onderlangs de duinen is dit keer opvallend rustig. Ik geniet in de luwte van een roodborstje dat zingt en van de bloeiende sleedoorn. Er komen veel insecten op af en ik hoop een Gekraagde Roodstaart te zien maar het blijft bij een Tjiftjaf. Aan de andere kant bij de zee waait een stevige bries en is het druk met wandelaars die aan de kust hun paasvakantie vieren.

Alpengierzwaluw - Westkapelle - 27032016 - Paul van Tuil

Foto: Paul van Tuil

Mijn ronde zit er bijna op en dan zie ik een zwaluw vliegen. Voordat ik mijn camera bij de hand heb is de vogel gevlogen. Zo’n 5 minuten later zie ik ‘m weer voorbij scheren, achterlangs de struiken bovenaan het pad over de duinen. Het moet een gierzwaluw zijn maar ik herken dit beest niet. Mijn eerste plaatjes zijn niet scherp. In de schaduw van de duinen heeft mijn camera soms net iets meer sluitertijd nodig. Ik twijfel om een whatsappbericht te versturen, maar ik wil dit beest eerst goed zien en een paar scherpe plaatjes schieten. Bovenop de duinen bij de radartoren heb ik beter licht maar dan duurt het lang voordat ik de vogel weer zie. Hoog uit het luchtruim ter hoogte van Joossesweg vliegt de vogel met sierlijke bogen richting mijn kant op. Dit lijkt iets bijzonders, ik denk aan een Alpengierzwaluw. Ik heb geen idee welke soorten gierzwaluwen er nog meer zijn en wil eerst een vogelgids raadplegen. Dik tien minuten later weet ik het zeker en stuur ik een bericht waarop een telefoontje van Corstiaan volgt. Ik heb inmiddels andere verplichtingen maar geniet een kwartiertje later op afstand mee via de berichten die binnen komen. Hiermee is mijn stelling dat alle vogels wel een keer langs Westkapelle vliegen weer een beetje meer uitgekomen.

Han Reijnhoudt

Om 16.32u komt er op de lokale whatsappgroep een bericht binnen van Han Reijnhoudt: Alpengierzwaluw foeragerend boven puinpad Westkapelle. Een snel telefoontje naar Han leert dat hij de vogel een klein kwartier geleden nog in beeld had en dat het beestje het prima naar zijn zin leek te hebben in de luwte van de duinen bij het puinpad. Ik spring meteen in de auto en ben 13 minuten later op de plek. Een halve minuut later zie ik de Alpengierzwaluw vanaf de noordzijde van het puinpad al vliegen. Snel een update op de whatsappgroep en de lange trap op rennen in een poging een foto te maken. Dat bleek achteraf meer puur enthousiasme dan noodzaak, aangezien de vogel nog een uur zou blijven hangen. In het daaropvolgende halfuur komen steeds meer Walcherse vogelaars aan en laat de Alpengierzwaluw zich werkelijk fenomenaal zien. De vogel maakt vaak een grote boog boven het pad op de duinen, hangt soms even tegen de wind in, om zich dan aan de luwe binnenzijde van de duinenrij met een noodgang naar beneden te storten. Daar vliegt hij steeds hard en laag boven het Vroonbos, om even hard weer schuin ‘de duinen op’ te vliegen. Daarbij scheert hij soms letterlijk twee meter over de hoofden van mij en enkele andere waarnemers heen. Genieten met een grote G dus! De camera’s ratelen aan één stuk door, maar een scherpe foto blijft een uitdaging met zo’n snelle vogel. Na een halfuur vertrek ik weer richting huis.

Alpengierzwaluw - Westkapelle - 27032016 - Corstiaan Beeke

Foto: Corstiaan Beeke

Later begrijp ik dat de vogel rond 17.50u ter nauwer nood een aanval van een Slechtvalk heeft weten te ontwijken, waarna hij snel in noordelijke richting is verdween. Het uur dat de vogel ‘twitchbaar’ was, bleek voor sommige vogelaars helaas niet voldoende.

Tot deze waarneming van Westkapelle waren er vijf aanvaarde gevallen van Alpengierzwaluw op Walcheren. Naast drie eenmanswaarnemingen was er tweemaal eerder een soortgelijke waarneming als deze. Op 17 september 1993 foerageerde een vogel enkele uren langs de zeedijk van Westkapelle en op 12 augustus 2000 hing een Alpengierzwaluw twee uur lang rond bij de Nolledijk, Vlissingen. Indien aanvaard is dit in totaal de twaalfde voor Zeeland en de 62e voor Nederland. Het is bovendien pas de tweede maartwaarneming van deze soort in Nederland, al is de eerste nooit ingediend.

Corstiaan Beeke