Van het IJsvogelfonds van de Vogelbescherming Nederland – dit fonds wordt mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij – en de M. A. O. C. Gravin van Bijlandt Stichting heeft de Vogelwerkgroep Walcheren een donatie gekregen voor de aanschaf van een stok met camera, een aantal webcams voor kerkuilenkasten en de productie van een educatief boekje over de Kerkuil voor de gasten van minicampings.

Aangezien we de Kerkuil tot begin juni nog niet willen verstoren, besluit ik samen met Jan Verjaal de nieuwe, bijna 14 meter lange stok met camera te gebruiken bij een aantal roofvogelnesten. Op Walcheren werkt de Uilenwerkgroep nauw samen met de Roofvogelwerkgroep. Onze nieuwe uitrusting bestaat uit een Gardiner SL X 47 telescoopstok en een GoPro Hero Session camera. En heel belangrijk: de smartphone van Jan, waarop de GoPro-app gedownload staat. Voorafgaand aan deze sessie heb ik een middag meegelopen met Jacques van der Ploeg uit de Noordoostpolder, een bevlogen roofvogelaar met veel ervaring met de telescoopstok op grote hoogte. Hun werkgroep is in het bezit van een drietal onderzetstukken en ze kunnen met deze uitrusting vrijwel alle nesten bekijken, wat een grote toegevoegde waarde is voor het broedbiologisch onderzoek.

3 pullen van de Havik    

Mijn ervaringen op een rij:

  • Het voorwerk van nesten zoeken in februari/maart moet op de manier van kartering van de nesten en het zoeken van de territoria natuurlijk gewoon gebeuren.
  • Maar wat een beloning als je na geducht karteren in mei de camera boven het nest kan laten gaan. In plaats van uren turen naar een ‘takkenzooi’ om te zien of er een staart uitsteekt, een jong zich laat zien, een priemend oog je aankijkt – wat overigens allemaal prachtige ervaringen zijn – kijk je nu in de huiskamer, een met vers groen bekleed nest en daarin … In één klap krijg je een hoop informatie!
  • De verstoring is minimaal, met een beetje oefening ben je binnen twee minuten weer weg bij het nest. De informatie die je in die 2 minuten binnenhaalt is relatief veel.
  • Het scheelt veel tijd, ieder van de roofvogelaars kent het gegeven dat een vorig jaar bebroed nest uiteindelijk niet bebroed wordt. Toch blijf je regelmatig naar dit nest toe gaan, ook al heb je de hoop opgegeven. Als je op het daarvoor geschikte moment met de camera geconstateerd hebt dat er niets in het nest zit, kun je alsnog een poging doen een mogelijk nieuw nest te vinden.
  • Het belangrijkste is natuurlijk dat er met een minimale verstoring informatie binnenkomt over de broedbiologie en er een meer wezenlijke bijdrage geleverd wordt aan het provinciaal en landelijk onderzoekswerk naar deze broedbiologie.
  • EN … HET ALLERBELANGRIJKSTE … Pas op voor teken! Draag beschermende kleding bijvoorbeeld van Rovince (www.rovince.nl) of gebruik Deet. Controleer altijd ook met beschermende maatregelen.

Dit is een jong van ‘mijn’ Zeeuwse Buizerd. Deze Buizerd kiest altijd de dunste boom in het territorium. Het nest waait er dus meestal in de winterstormen uit en dan kiest zij weer een dunne boom uit. Zij houdt absoluut van spelevaren in de wind. Elk jaar succesvol met meer dan één jong. Dit jaar heeft ze maar één jong, maar ze is vroeg begonnen met broeden, misschien is dat de reden. Bij alle andere gecontroleerde nesten van de Buizerd zat de Buizerd nog op eieren. Dit jong heeft de slagpennen al beginnend in de spoel en wordt geschat op 19 dagen oud. Bij dit nest kom ik pas terug rond de uitvliegdatum, maar dan natuurlijk zonder stok, gewoon met mijn verrekijker en mijn oren. Ik weet nu dat ik maar één takkeling hoef te spotten!

Wat missen we nog qua uitrusting:

  • Een up-to-date tablet die volledig ter beschikking staat aan de Kerkuilen- en Roofvogelwerkgroep en gewoon hoort bij de uitrusting. De door Mario Aspeslagh gedoneerde I-pad voldeed helaas niet aan de eisen van de camera.
  • 3 onderzetstukken bij de telescoopstok à raison van ongeveer € 150 per stuk, zodat we de meeste nesten kunnen bekijken.

Barbara Voogt, Kerkuilen-en Roofvogelwerkgroep Walcheren, 24 mei 2017