December

Vogelkalender Walcheren

Zeetrek

Het najaar is gevoelsmatig wel echt voorbij, al is het weer nog altijd herfstachtig. Als de wind dan ook nog een paar dagen uit de goede hoek (noordwest) waait, kan zeetrek tellen op Westkapelle ook in december nog lonen. Naast soms leuke aantallen van de gangbare zeevogelsoorten als Alk, Zeekoet, Drieteenmeeuw, Middelste of Grote Jager maak je dan wel kans op een IJsduiker, Vaal Stormvogeltje, Rosse Franjepoot of Grote Burgemeester.

Middelste Jager

Middelste Jager (Thomas Luiten)

Rosse Franjepoot

Rosse Franjepoot (Thomas Luiten)

Grote Burgemeester

Grote Burgemeester (Thomas Luiten)

Vorsttrek

Een plotselinge vriesperiode kan soms spectaculaire vorsttrek opleveren bij Westkapelle. Dat gebeurde bijvoorbeeld in 2010.

Veerse Meer

Vanaf de binnenzijde van de Veerse Dam kun je het meest westelijke deel van het Veerse Meer goed afzoeken. Als je dat regelmatig doet, blunder je vanzelf een keer tegen een Parel- of IJsduiker aan, maar een Topper, Grote Zee-eend of zelfs een IJseend behoort ook tot de mogelijkheden. En tussen de Geoorde Futen waarvan er hier altijd tientallen aanwezig zijn, zwemt ook weleens een Kuifduiker of een Roodhalsfuut. Andere goede plekken om het Veerse Meer af te zoeken, zijn de overgang bij de camping langs de Noorddijk (tussen Vrouwenpolder en Veere), de hoek van de dijk bij de caisson, de steiger bij jachthaven Oostwatering, het strandje van Veere en de Campveersche Toren.

Parelduiker

Parelduiker (Corstiaan Beeke)

IJseend

IJseend (Corstiaan Beeke)

Ganzen

De afgelopen winters zijn we behoorlijk verwend met leuke ganzensoorten op Walcheren: bijna jaarlijks wel een of twee Roodhalsganzen, Witbuikrotganzen, een Zwarte Rotgans en zelf s een keer een Ross’ Gans en een groepje Dwergganzen. Goede plekken om één van deze soorten te vinden zijn het Oude Veerseweggebied, de Zandvoortse, maar ook de weihoek van Hoogelande.

Roodhalsgans

Roodhalsgans (Corstiaan Beeke)

Pestvogels?

Verder kan december ook verrassend leuk zijn. Het is altijd afwachten of een invasie van Pestvogels echt goed door zet. Dat zouden niet alleen vogelaars prachtig vinden, maar ook mensen die normaal gesproken nooit naar vogels kijken. Pestvogels blijven toch heel speciale vogels.

Pestvogel

Pestvogel (Corstiaan Beeke)

Opletten tijdens het wandelen!

Een winterse wandeling in Oranjezon leverde afgelopen winter onverwachts een Pallas’ Boszanger op in Oranjezon. Een mooie toevoeging aan de Walcherse soortenlijst zou natuurlijk een Humes Bladkoning zijn. Kan goed in Oranjezon, maar ook in een willekeurig parkje of zomaar in een achtertuin. Tijdens wandelingen natuurlijk sowieso ogen en oren goed open houden. Als je wat in het bos loopt, kun je ook zomaar een braakbal op je hoofd krijgen.

Ransuil

Ransuil (Thomas Luiten)

Hoofdprijs

Tot slot nog twee mooie doelsoorten voor de echte zeldzaamhedenspeurders voor deze maand: de eerste Zwartkeellijster of Kleine Zwartkop voor Walcheren (en Zeeland). Het liefst vind ik ze zelf, maar mocht iemand mij één van deze soorten aanwijzen, dan levert hem / haar dat een goede fles wijn op!